Thursday, July 29, 2010

Tuesday, June 8, 2010

Slim With What You Drink

There is a potion that magically strips away pounds from your body, improves your overall health, lengthens your life, makes you more attractive to the opposite sex, and keeps you lean forever.
Even better, you can have as much of this magic weight-loss potion as you want, for free, and start stripping away pounds—perhaps even several dozen pounds this year alone—without exercise, without dieting, without visiting the set of Nip/Tuck.What is this magical elixir? It’s water.
Really? Really. You don't even need to mix in that fancy fat-burning stuff from the vitamin store. In fact, the less you supplement your food and beverage intake, the more weight you’ll lose (and the more money you’ll save). Keep reading this five-point plan from the new book Drink This, Not That! and begin your no diet weight-loss goals today. You'll sip your way to a flat belly in record time--and keep it well beyond summer.

Step 1: Swear Off the Soda and Iced Tea(Annual Weight Loss: 18 Pounds!)The National Health and Nutrition Examination Survey measured where most of our calories come from. Researchers broke up America’s food intake into 143 different categories and discovered, to their horror, that the category making up the largest percentage of our calorie intake—7.1 percent, to be exact—was not a food at all. It was soda. (Vegetables, on the other hand, accounted for only 6.5 percent of our intake. Chicken and fish together only added up to 5.7 percent.) To put that into perspective, if you ate an average of 2,500 calories a day, and you cut 7 percent of your calories, you’d automatically drop down to 2,325, a difference that would save you 1.5 pounds per month. You could be 9 pounds lighter in 6 months by going cold-turkey today! Another thing to remember: You're far better off eating your vitamins than drinking them. Here are 40 foods with scientifically proven superpowers.

Step 2: Drink 8 Cups of Water Every Day (Annual Weight Loss: 26 Pounds!)Yes, the magic elixir really does have amazing powers. In one study, a group of 173 overweight women were put through diet and nutrition training using mainstream diet programs. Researchers then followed them for 10 months, with dietary and body composition being recorded up to 12 months after the classes. All women in the program lost weight, but those drinking more water lost more weight. Drinking more than 1 liter of water per day (nearly 4½ cups) was associated with an extra 5.07 pounds lost in 12 months. And researchers from the University of Utah found that people who drink the most water have higher metabolisms. In a study, subjects drank 4, 8, or 12 cups of water each day. Those who drank at least 8 cups reported better concentration and higher energy levels, and tests showed that they were burning more calories than the 4-cups-a-day group. Of course, if you're looking to lose weight, diet is only half the equation. For the other half, check out our list of the 100 best fitness tips ever written. Your best beach body awaits!

Step 3: Enjoy One, Two, or Even Three Yogurt-Based Smoothies a Day(Annual Weight Loss: 10 Pounds!)I love the sound of a cranking blender. But a combination of ice, dairy, and fruit does more than just make a teeth-rattling cacophony in your kitchen. It also helps strip pounds from your body.There are three simple reasons why: Smoothies take little time to make (so you can quash your hunger pangs quickly), they’re packed with nutrition (especially if you start with Greek yogurt and add berries, whey protein, and some flax), and their thickness takes up a lot of space in your stomach, crowding out the Doritos. In fact, researchers at Purdue University found that people stayed fuller longer when they drank thick drinks than when they drank thin ones, and a study at Penn State found that people who drank yogurt shakes that had been blended until they doubled in volume ate 96 fewer calories a day than those consuming thinner drinks.
And speaking of deceptively unhealthy foods, check our must-know roundup of 30 “Health” Foods That Aren’t. You'll be shocked to learn how smoothies, salads and veggie wraps--among other seemingly healthful fare--might be sabotaging your weight-loss goals thanks to deceptive marketing practices.

Step 4: Avoid Juice Drinks(Annual Weight Loss: 19 Pounds!)Imagine a world in which we called products what they really were: Hungry Man Dinners would be called Lonely Man Dinners. ESPN would be called the Fat Nerds Yap about Jocks Channel. And SunnyD would be called Obesi-D because there’s nothing sunny about a drink marketed to kids that looks and tastes like juice, but is 95 percent water and corn syrup. While even 100 percent juice has its problems, juice drinks and their ilk are the worse offenders. One 16-ounce bottle of SunnyD Smooth packs a whopping 180 straight-up empty calories and 40 grams of sugar. If you drink one a day, cut it out. You’ll lose 19 pounds in a year!And SunnyD is just the beginning. See the worst beverages in the supermarket for a complete list of jaw-dropping drinks--and their healthier alternatives.

Step 5: Drink Coffee, Not Coffee Drinks(Annual Weight Loss: 18 Pounds!)Researchers studied coffee habits in New York and found that two-thirds of Starbucks’ customers opted for blended coffee drinks over regular brewed coffee or tea. The average caloric impact of the blended drinks was 239 calories. The regular coffee or tea, by comparison, was only 63 calories after factoring in added cream and sugar. So even if you like your coffee sweet and light, you can strip away 176 calories every day, just by making this one swap. Now, budding mathematicians among you may notice that all this adds up to a whopping 91 pounds lost in a single year. This is not good news if you weigh 125. (However, travel just got a lot cheaper because now you can mail yourself all over the world.) Fact is, unless you're currently engaging in all of the bad habits above, you probably don't have 91 pounds to lose.

But this five-point plan illustrates how extraordinarily easy it is to shed extra weight—a lot of weight—just by watching what we drink. And that, my friends, is something worth raising a glass to.
And while I'm on the subject, here are 10 more simple weight loss secrets. Read them now and start melting pounds by tonight.

source :

Saturday, January 23, 2010

Racun serangga organik

PENGGUNAAN racun serangga berasaskan bahan kimia dalam tempoh panjang memberi kesan kepada manusia, termasuk masalah kulit dan kemusnahan alam sekitar. Justeru, kini ramai yang beralih menggunakan bahan organik. Pakar Hortikultur, Abdul Rahim Rashid menunjukkan cara mudah, murah dan selamat menghasilkan racun serangga organik yang boleh dihasilkan sendiri di rumah.

Racun serangga selamat: Pestisid botanik mesra alam dan murah menggunakan ramuan di dapur seperti bawang putih, halia, serbuk cili dan minyak masak

PADA keluaran 8 November lalu, saya menjanjikan sesuatu yang mudah, menarik, murah dan selamat untuk menghasilkan bahan membunuh serangga perosak dan mengawal penyakit menggunakan bahan organik.

Setiap kali mengadakan program seminar atau bengkel berkenaan landskap, saya sering kali diajukan persoalan mengenai pencegahan penyakit, racun yang biasa di gunakan dan cara menggunakan.

Selain itu, kerap juga mendengar mengenai cara penggunaan racun perosak berasaskan bahan kimia yang tidak betul serta boleh mengundang bahaya jikalau salah menggunakan serta cara penyimpanannya.

Konsep yang biasanya saya terangkan adalah konsep mengawal lebih baik dari mengubat terutama pada prinsip penyelenggaraan. Adakah anda terfikir bahawa bahan di dapur di sekeliling kita amat sesuai sebagai pencegah dan perawat serangan perosak dan penyakit pokok.

Kerengga perosak buah.

Tidak perlu memikirkan jenis racun kimia yang dibeli, bagaimana untuk menyimpan di tempat selamat, serta cara yang betul menggunakannya. Cuba anda fikirkan kesan dan akibat salah penggunaan bahan kimia ini.

Sebelum bercerita lanjut berkenaan cara untuk penyediaan bahan berkenaan, berikutan senarai jenis serangga perosak ini.

Serangga jenis mengunyah

  • Kumbang
  • Belalang
  • Kupu-kupu
  • Ulat Bulu
  • Siput
  • Lintah Bulan

Serangga jenis menghisap (Pembawa virus dan penyakit)
  • Aphis @ Aphid @ kutu Daun
  • Koya
  • Pianggang
  • Teritip (Scaler)
  • Kulat Putih

Penyediaan bahan Larutan stok

  • 1 liter Air
  • 1 Sudu Besar Minyak Masak / minyak sayur
  • 1 Sudu besar sabun basuh
  • 4 - 6 Ulas bawang putih ( ditumbuk )

  • Masukkan minyak masak atau minyak sayur dan sabun ke dalam 1 liter air
  • Tumbuk 4 - 6 ulas bawang putih dan masukkan ke dalam larutan tadi.
  • Setelah dikacau , tapiskan
  • Untuk penyemburan : campurkan 1 bahagian Larutan Stok dengan 4 bahagian air.

Bagi serangan serangga jenis mengunyah, campurkan beberapa 2-3 biji cili api/masak (hancurkan ) atau lada hitam (ditumbuk) manakala serangan serangga jenis menghisap, anda perlu campurkan beberapa titis minyak listari (essential oil) atau halia (ditumbuk) atau serbuk kunyit. Bahan ini adalah campuran yang biasa saya nasihatkan kepada kepada suri rumah atau penggemar landskap dalam kuantiti yang sedikit. Selain daripada itu, ekstrak tumbuhan lain bagi tujuan kawalan serangga perosak dalam kuantiti yang besar adalah:

Ekstrak bawang

Kawal penyakit reput antraknos pokok cili serta hawar cili. Hancurkan 50 gm bawang dalam 1 liter air. Tapis dan semburkan pada pokok.

Campuran minyak kayu putih (Tea Tree Mixture)

Untuk mengawal penyakit lecuh. Campur 5 ml minyak kayu putih ke dalam 10-20 liter air. Gunakan dengan cara basahkan tanah di sekeliling pokok (Soil Drenching).

Ekstrak halia

Kawalan penyakit kulapuk. Kisar 20 gm halia dalam 1 liter air. Tapis dan sembur 3 kali seminggu.

Ekstrak daun Neem (semambu)

Untuk kawalan vektor seperti kutu daun, teritip dan lalat putih. Campurkan 2 kg daun Neem yang sudah di tumbuk lumat bersama dengan 30g sabun basuh. Tinggalkan semalaman dan tapis. Setiap 5 liter bahagian dicampurkan dengan 15 liter air dan semburkan ke pokok.

Ekstrak bawang putih

Juga untuk kawalan vektor seperti kutu daun dan teritip serta lalat putih. Campurkan 100 gm bawang putih dicincang dalam 0.5 liter air.

Tambahkan 10 ml minyak masak dan 10 gm sabun. Tinggalkan semalaman dan tapiskan. Untuk semburan, campurkan larutan campuran bersama air dengan nisbah 1:200.

Hakikatnya, bahan yang ada di sekeliling kita amat mudah ditemui dan dengan kos yang rendah, saya percaya penggunaan racun serangga kimia dapat dielakkan. Hasil yang didapati akan lebih baik malah boleh tidak perlu risau akan kesan sampingannya. Paling penting, ia murah, mudah dan senang.

sumber :

Sunday, November 22, 2009

Kenangan dalam hujan lebat

"Dato` aku nak tumpang engko ke sekolah hari hujan, aku sangkut kat Bus Stop depan SMK. Sg. Kruit" kata aku semasa call Nasri dalam telefon. Nasri pun menjawab "OK, nanti aku ambik engko,engko tunggu kat sana". Aku sebenornya suka tumpang member aku ni sebab boleh le aku bersembang hari ini. Kalau tidak terpaksa la menyanyi dan bercakap sorang-sorang atas motor kriss aku ni. Dah le sejuk hujan nie... lagi pon jauh lagi aku nak sampai tempat kerja..

Peristiwa tu berlaku dalam tahun 2005 yang lalu. Waktu tu aku mengajar pada sessi petang di SMK Sri Tapah. Memang dah jadi rutin aku, aku akan keluar dari rumah bersama kriss kesayangan aku pada pukul 12.30 tengah hari.(nak jimat minyak beb)

Memandangkan hujan lebat hari tu aku terpaksa ambil keputusan menumpang Nasri member aku ni. Aku pun parking kat busstop depan SMK Kruit Sungkai depan kuil kat citu. Sambil menunggu member aku tu sempatle melihat gelagat pengguna jalan raya ada yang bertimbang rasa dan ada yang sebaliknya.

Mana taknya dah le hujan lebat ada yang bawak kereta, lori dengan laju habis bersembur air hujan atas jalan raya tu bila dilanggor dik kerata, lori tu. Terkena kami kat tepi jalan nie. bara pon ade... tapi disebabkan hujan lebat ari tu... cool le sikit.

Memang sudah menjadi kebiasan apablila hujan lebat jalan di depan Bus Stop SMK SG. Kruit ini akan dinaiki air sehingga akan menenggelamkan longkang besar yang terdapat di kiri dan kanan Bus Stop tersebut.

Lebih kurang 10 minit lepas aku call member aku tu dapat aku lihat dari jauh member aku tu dalam kancilnya memandu dengan agak laju juga menuju kat Bus Stop yang aku berteduh di kiri jalan menuju ke Tapah. Lepas tu aku nampak kancil silver tu memberi signal ke kiri dan membelok ke kiri. Aku rasa member aku ni tentu nak parking kat dalam Bus Stop tempat aku berteduh ni... agaknya dia nak parking kereta dia tu sampai betul-betul dekat aku supaya aku tak basah.

Bila aku tengok keadaan tu aku dah agak masalah akan timbul.Oleh kerana air hujan memenuhi longkang besar di sebelah bus stop maka member aku ni tak perasan longkang tersebut dan dia terus je memandu kereta tersebut masuk ke dalam longkang. Sedar-sedar sebelah tayar keretanya dah masuk ke dalam longkang.

Alamak, apa lagi jenuh aku angkat tanggan supaya dia jangan masuk terus kat aku.Dia tak nampak agaknya disebabkan hujan lebat. Lepas tu member aku tu tanpa berfikir panjang terus membuka pintu kereta dan turun.

Tiba-tiba dia hilang dalam arus deras longkang besar itu. Aku pon melompat dan sempat mencapai tali pinggang dia, sempat la aku pusingkan badannya menelentang supaya tak lemas dan terus aku tariknya di tepi longkang. Bayangkanlah aku yang kurus tu memegang member yang besor ni. Terhuyung-hayang juga aku memagang member aku ni. Aku pun tarik dia naik daripada longkang besar sambil memerhatikan sebelah tayar kereta member aku tu yang masuk ke dalam longkang. Aku dan member mula pening macam mana nak buat ni. Tak semena-mena datang seseorang yang entah dari mana membantu aku mengangkat kereta tu. Dia mengarahkan aku menghidupkan enjin dan menekan minyak. Dia mengangkat kereta itu dengan sepenuh tenaga secara berseorangan.

Akhirnya tayar kereta aku berjaya dikeluarkan daripada logkang tersebut. Aku pun mengucapkan terima kasih kepada mamat tersebut. Ternyata kuat sungguh tenaganya. Sebelum tu aku dah try angkat kereta tu ngan Nasri tapi gagal. Menguit pun tidak.Oleh kerana baju dan seluar dah basah member aku mengajak aku balik ke rumahnya untuk menukar pakaian. Lepas tu aku parking motor kriss ku kat rumah member aku ni.

Sepanjang perjalanan ke sekolah aku dengan Nasri asyik ketawa je mengenangkan peristiwa tersebut. Apabila aku ceritakan peristiwa ini kepada orang rumah aku dan kawan-kawan semuanya ketawa.Setiap kali aku melintas kat kawasan tu kenangan tu mesti muncul kembali, lebih-lebih lagi bila musim hujan. Setiap kali aku mengenang peristiwa tu aku tertawa sendirian. Yang mintak tolong akhirnya kena menolong. Ha.... Ha....Ha.....

Sunday, November 15, 2009

Windows 7 lebih mesra, responsif


windows 7 mendapat sambutan menggalakkan daripada pengguna.


SELEPAS sistem operasi PC Windows Vista, kini Microsoft melangkah jauh dengan melancarkan Windows 7 yang lebih mesra pengguna, canggih dan pantas. Ia dilancarkan di ibu negara baru-baru ini bersama-sama rakan niaga Intel, HP, Dell, Acer, DiGi, AMD, Asus dan Lenovo.

Sistem operasi baru ini menawarkan antara muka pengguna yang menjadikan tugas seharian lebih mudah.

Kehadiran Windows 7 di negara ini disokong oleh rakan niaga Microsoft dengan menggunakannya di dalam komputer dan perisian masing-masing.

Dengan pelbagai pilihan PC dan harga, pengguna boleh memilih yang sesuai dengan keperluan mereka daripada netbook, ultrathin notebook dan laptop kepada desktop dan mesin permainan.

Pengarah Urusan Microsoft Malaysia, Yasmin Mahmood berkata, Microsoft Malaysia amat teruja dengan Windows 7 di negara ini dan merupakan hari yang amat bermakna bagi industri teknologi maklumat (IT).

"Windows 7 telah berada di seluruh negara dan pengalaman di PC semakin bermakna bagi pengguna seperti diimpikan ringkas, pantas, lebih responsif.

"Kami berharap pengguna di negara ini yang menggunakan Windows dan menaiktaraf PC dalam masa 12 bulan ini akan menikmati apa yang dialami oleh lapan juta penguji beta," katanya semasa majlis pelancaran rasmi Windows 7 bagi Malaysia di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Yasmin berkata, tiga idea besar memainkan peranan dalam pembangunan Windows 7 iaitu

lBekerja seperti mana yang dikehendaki pengguna.

lPengguna mahukan komputer boot up lebih cepat dan Windows 7 mengambil masa hanya 15 saat.

lSistem operasi juga lebih responsif dan menawarkan hayat bateri lebih lama.

lDengan Windows 7, Microsoft telah menjadikan tugasan lebih ringkas, pantas, lebih responsif dan kurang sibuk.

lMeringkaskan tugasan seharian.

lPeningkatan telah dilakukan kepada pemprosesan tetapi menjadikan pengkomputeran lebih mudah.

lDari Taskbar kepada ciri Snap and Shake, Windows 7 membantu pengguna melakukan apa saja dengan cara yang mudah dan pantas.

lMenjadikan perkara baru kenyataan

lciri baru seperti fungsi much-touted multitouch, PlayTo, location-aware printing dan beberapa peningkatan yang membolehkan perkara baru dilakukan.

Yasmin mengucapkan terimakasih kepada semua penguji di negara ini yang mengambil bahagian serta rakan kongsi yang menyumbangkan masa serta memberikan maklum balas sehingga menjadikan Windows 7 sistem operasi terbaik dari Microsoft.

Dalam menjadikan matlamat Windows 7 menjadikan impian sebagai kenyataan Penolong Pengarah Eksekutif Majlis Kebangsaan Orang Buta Malaysia (NCBM), Moses Choo telah melakukan demo bagaimana sistem operasi terkini dapat membantu mereka yang kurang bernasib baik.

Pada masa yang sama, Microsoft Malaysia, Acer dan Asus mendermakan perisian dan perkakasan komputer kepada NCBM bagi membantu usaha merapatkan ruang digital di antara mereka.

Berbaloi dengan ciri yang diberikan, harga runcit Windows 7 dengan versi penuh bermula dengan RM525 bagi Home Premium, bagi Professional adalah RM855 manakala RM903 bagi Ultimate.

Bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Windows 7 boleh layari laman sesawang


Saturday, November 14, 2009

Vitamin terbaik untuk anak

Oleh Hafizah Iszahanid

Pastikan si kecil nikmati diet seimbang, elak makanan ringan

ADAKAH anak anda memerlukan vitamin tambahan dalam diet sehariannya? Apakah beliau cukup khasiat untuk membesar sebagai anak yang sihat dan cerdas?

Inilah persoalan yang sering melingkari minda ramai ibu bapa yang ragu-ragu mengenai keupayaan sendiri dalam memantau pembesaran anak-anak.

Justeru, tidak hairan apabila anak-anak zaman ini disogokkan dengan pelbagai pil bagi menambah kecergasan dan kecerdasan. Tetapi, adakah ini perlu? Tidakkah terlalu awal mendedahkan anak-anak dengan pelbagai vitamin tambahan?

Pakar Runding Kanak-Kanak, Pusat Perubatan Pantai Bangsar, Dr Azam Mohd Noor, berkata cara terbaik untuk memastikan anak-anak mendapat vitamin dan mineral adalah dengan memberinya peluang menikmati pelbagai jenis makanan.

Selain susu, buah-buahan dan sayur-sayuran, masukkan juga kekacang, ikan dan produk tenusu dalam dietnya.

“Memang mudah menyebut diet yang sihat, tetapi kanak-kanak tidak makan seperti mana kita mahu mereka makan. Anak-anak yang cerewet dalam soal pemakanan tidak akan memperoleh vitamin, mineral dan nutrisi penting yang lain,” jelasnya.

Malah ada juga kanak-kanak langsung tidak makan makanan berkhasiat atau sihat. Ada yang lebih cenderung memilih makanan yang diproses dan makanan ringan kurang sihat dan kurang khasiatnya berbanding gula dan kalori.

Dr Azam berkata, anak-anak yang memilih makanan juga tidak mendapat khasiat secukupnya bagi membantu pembesaran mereka. Vitamin dan mineral yang amat penting bagi pembesaran kanak-kanak, secara umumnya boleh diperoleh dalam diet pemakanan seimbang. Tetapi ini sudah pasti menimbulkan masalah kepada kanak-kanak yang suka memilih makanan.

“Kanak-kanak yang tidak mengambil mengambil vitamin dan mineral secukupnya mungkin berhadapan dengan kadar IQ yang rendah berbanding kanak-kanak yang mendapat mineral dan vitamin mencukupi,” katanya.

Jelas Dr Azam, fakta penting yang perlu diketahui ramai adalah usaha meningkatkan tahap IQ kanak-kanak bukan bergantung pada jenis atau vitamin tertentu tetapi gabungan pelbagai vitamin seperti zink, vitamin A dan C.

Bagaimanapun pengambilan makanan tambahan juga harus sesuai dengan keperluan anak-anak kerana pengambilan makanan tambahan yang terlalu banyak sebaliknya boleh menjadi toksik kepada tubuh kanak-kanak.

“Apa yang perlu diketahui, vitamin dan mineral tidak merawat penyakit kecuali jika kanak-kanak mengalami masalah kekurangan vitamin atau mineral,” katanya.

Jika dilihat, makanan tambahan bukan lagi dalam bentuk pil atau kapsul. Ia juga tidak lagi terhad kepada vitamin dan mineral, sebaliknya asid lemak, Omega 3 dan minyak ikan. Ada juga sebahagian makanan tambahan ini dimasukkan dalam susu tepung.

Misalnya, susu formula mengandungi rumusan DHA (asid docasaHexanenoic, sejenis omega 3) yang membantu perkembangan otak kanak-kanak.

Bagaimanapun jelas Dr Azam, vitamin dan mineral dalam susu formula tidak setanding dengan kandungan DHA dalam susu ibu. Tetapi, perlu diingat, jika ibu menyusukan anak tidak mengambil diet yang betul, ini pasti menjejaskan kualiti susu.

“Ramai ibu yang mahu segera kurus selepas pantang dan tidak makan dengan betul. Mungkin mereka akan cepat mendapat bentuk badan asal selepas bersalin tetapi tindakan itu menjejaskan khasiat susu ibu,”

Dr Azam berkata satu lagi makanan tambahan yang mungkin membantu dalam proses pembesaran kanak-kanak adalah probiotik. Anak-anak yang lahir melalui pembedahan kurang terdedah pada bakteria usus yang baik berbanding anak-anak yang dilahirkan nomal.

Pendedahan kepada bakteria usus yang baik membantu dalam proses pencernaan dan melindungi usus sekali gus mengurangkan simptom cirit birit.

INFO: Diet sihat si kecil

  • Selain susu, buah-buahan dan sayur-sayuran, masukkan juga kekacang, ikan dan produk tenusu dalam makanan anak

  • Makanan tambahan bukan setakat vitamin dan mineral, tetapi asid lemak, Omega 3 dan minyak ikan

  • Kanak-kanak kurang vitamin dan mineral secukupnya mungkin berdepan kadar IQ yang rendah

  • Usaha tingkat tahap IQ bergantung kepada gabungan pelbagai vitamin seperti zink, vitamin A dan C

  • Awasi pengambilan makanan tambahan. Jika berlebihan boleh menjadi toksik kepada tubuhnya.

  • sumber

    Monday, November 2, 2009

    Lagenda Lambor Kanan

    Lagenda ikan tapah ini adalah kepercayaan orang-orang terdahulu yang mana menyatakan bahawa keturunan Pak Kaduk tidak boleh menganiaya, memakan atau mengkianati secara sengaja atau tidak sengaja
    Cerita ini bermula dari mulut ke mulut dan dikumpulkan oleh Haji Pandak Logam Bin Pandak Demat salah saorang keturunan Pak Kaduk yang terlibat sepenuhnya menyimpan dan menjaga emas kerongsang Ikan Tapah, beliau dilahirkan pada

    Bermula Kisah
    Di zaman pemerintahan Sultan Muzafar Shah Ibni Al-Marhum Sultan Mansur Shah, permainan menyabung ayam amatlah disukai ramai, ianya menjadi satu temasya hiburan di samping menonton dan berjudi. Permainan ini melibatkan semua golongan daripada rakyat jelata, bangsawan sehinggalah Sultan.
    Si Kaduk
    Kebetulan pada zaman itu, seorang pemuda berketurunan raja daripada Negeri Siak, Sumatera yang bernama Kaduk memulakan pelayaran datang ke Negeri Perak untuk mencari tempat baru, akhirnya telah sampai ke satu tempat di tepi Sungai Perak bernama Lambor (Menurut cerita mulut Pandak Logam) di Kampung Pulau, Lambor Kiri, di sana Kaduk diterima baik oleh masyarakat kampung dan akhirnya dijodohkan dengan seorang gadis kampung dan menetap beberapa lama di sana (Kampung Pulau Lambor Kiri). Kaduk mempunyai kegemaran menangkap ikan, mencari rotan dan menyabung ayam. Adapun menyabung ayam adalah satu permainan yang amat digemarinya

    Pada suatu hari Kaduk ternampak seekor ular sedang menggonggong sebiji telur ayam dan meletakkannya di atas tanah berhampiran rumahnya, kemudian ular tersebut pun berundur dan menghilangkan diri. Kaduk pun mengambil telur tersebut dan dieramkan oleh ayamnya. Telur tersebut akhirnya menjadi seekor ayam sabung yang cantik dan handal dan dinamakan Biring Si Kunani. Ayam ini sentiasa menang dalam semua pertandingan sehinggakan semua penduduk termasuk pembesar Istana takut dan tidak mahu menyabung dengan ayam Kaduk. Kaduk menjadi resah kerana tidak menyabung dan akhirnya Kaduk menerima apa juga syarat yang dikenakan asalkan dia dapat menyabung ayam

    Pertarungan Ayam
    Berita kehebatan ayam sabungan Kaduk mendapat perhatian daripada Sultan, lalu baginda mencabar Kaduk untuk menyabung ayam dengan syarat yang ditetapkan oleh Sultan. Syarat-syaratnya ialah: Ayam Kaduk hendaklah ditukarkan dengan ayam Sultan yang bernama Si Jalak Putih Mata

    Pertaruhannya adalah kampung halaman dan isi rumahnya
    Dan di pihak Sultan pula:

    Kaduk akan diberikan sebahagian kuasa memerintah dan kawasan negeri jika ayam Sultan kalah.

    Tanpa berfikir panjang Kaduk menerima syarat-syarat tersebut kerana sudah lama tidak menyabung ayam.


    Sebagaimana yang dijangkakan pada peringkat awal, ayam Kaduk yang ditukarkan dengan Sultan telah menang. Kaduk pun bersorak kerana ayamnya menang, tetapi dia lupa bahawa ayam itu telah menjadi milik Sultan. Setelah pengumuman dibuat baru lah Kaduk sedar bahawa dia telah dipermainkan oleh Sultan.

    Maka dengan berpegang pada janji dan syarat penyabungan Kaduk terpaksa menyerahkan kampung halamannya, isteri dan anak perempuannya kepada Sultan, hanya yang tinggal pada Kaduk sehelai sepinggang dan seekor kucing kerana masa Sultan mengambil pertaruhan kucing tersebut tiada di rumah, kalau tidak semuanya akan menjadi milik Sultan.

    Kaduk pun berundur ke sebuah pulau (Pulau adalah satu tempat di tepi tebing Sungai Perak dimana orang menanam padi Huma) bersama kucingnya dan tinggal di sebuah dangau. Sambil Kaduk memikirkan masa hadapannya kucing itu datang sambil mengiau-ngiau dan mengigit kaki kaduk seakan memberitahu sesuatu, puas juga dihalau kucing tersebut tetap juga begitu.

    Kaduk pun mengikut kucing tersebut ke tepi tebing sungai, apa yang didapatinya ialah seekor ikan tapah yang besar, Kaduk pun berlari ke dangau dan mengambil mata tuai yang terselit di celah atap lalu dibelahnya perut ikan tapah tersebut dan keluarlah emas dengan banyaknya. Kaduk bersyukur dan beranggapan itu adalah rezeki daripada Tuhan

    Maka Kaduk pun menjahit perut ikan Tapah tersebut dengan menggunakan jarum patah dan berbenangkan urat batang pisang lalu melepaskan ikan itu semula ke dalam sungai. Semasa inilah Kaduk melafazkan sumpahnya yang berbunyi:

    Mulai hari ini dan kehadapan, aku tidak menyabong lagi, dan aku, anak isteri aku, cucu-cicit aku, piyat-piyut aku, empas-empas endaun, entahkan ia entahkan bukan tidak boleh memakan, menganiaya atau mengkianati akan Ikan Tapah. Barang siapa melanggar sumpah ku, akan mendapat sakit gatal, melecur dan bengkak-bengkak, kiranya tahan badan tidak selamat hidupnya.

    Ikan Tapah itu terus menyelam dan timbul sekali seolah mengucap selamat tinggal dan kemudiannya hilang ke dalam air

    Kaduk pun pergilah mengadap Sultan dan menebus kampung halamannya dan anak isterinya, dan bakinya sebahagian disimpan untuk menyara hidupnya dan sebahagian lagi dibawa ke Kampar untuk dijadikan barangan perhiasan, kerana di zaman itu tukang emas hanya berada di Kampar Sumatera sahaja.

    Kepada anak cucu Kaduk, sebagaimana disebut dalam sumpahannya dan telah terkena penyakit yang disebutkan kerana memakan, mengkhianat secara sengaja atau tidak sengaja, terkena air-air dari Ikan Tapah maka ubatnya ialah dengan menyapu atau meminum air yang direndam Kerongsang Emas Tapah sebagai penawar bisa sumpahan tersebut. Adalah difahamkan bahawa ada keturunan Kaduk yang tidak boleh melintasi asap masakan isteri jika yang dimasak itu adalah ikan Tapah, Setelah segala nya selesai Kaduk tidak menyabung lagi dan hiduplah Kaduk dalam aman damai dan sentiasa mensyukuri rezeki yang diberikan Allah serta melakukan amal ibadah dengan taatnya sehingga berlaku perkara-perkara luar biasa

    Diantaranya Sultan Perak melantik Kaduk menjadi Orang Besar Jajahan yang membawa gelaran Tok Tua Sakti yang mana tugasnya memberi nasihat dan tujuk ajar kepada Datok Bendahara Garang mengenai selok belok tempat di Aceh dalam usaha membawa pulang Puteri Limau Purut dari Istana Aceh sebagaimana dalam kisah Megat Terawis

    Pemegang Amanah Emas Kancing Ikan Tapah
    Emas Kancing adalah satu-satunya saki baki emas Ikan Tapah yang masih ada, ianya berbentuk Empat Segi Iris Wajik digunakan sebagai Keronsang baju wanita. Jumlah yang ada sekarang ialah sebanyak tiga keping dan ini lah digunakan sebagai penawar kepada cucu atau keturunan Kaduk jika terkena bisa Ikan tapah.

    Sekarang Emas Kerongsang Ikan Tapah di jaga oleh salah seorang keturunan Pak Kaduk yang bernama

    Hajah Hasmah Binti Pandak Logam yang kini tinggal di Kampung Tua, Batu 16, Lambor Kanan.